Karantina Önerileri 17/ Materyalsiz Oyunlar 2



Materyalsiz oyunlara devam ediyoruz. Ailecek oynayabileceğiniz 10 yeni  oyun daha   😎


1- TUZ BUZ
Bu oyun sıralı ya da daire şeklinde oturarak oynanır. Tempolu bir şekilde eller iki defa bacaklara vurulur. İki defa el çırpılır ve iki defa parmaklar şıklatılır. Bu sırada Tuz Buz denir. Sıradaki oyuncu ise aynı hareketleri tekrarlar ve kelimelerin yerini değiştirerek “Buz Tuz”der. Şaşıran olursa bir hayvanı taklit etmesi istenir😊


2- EL KIZARTMACA
İki oyuncu karşılıklı yerlerini alır ve biri ellerini avuçları yukarı gelecek şekilde öne doğru uzatır.Diğeriyse ellerini avuçları aşağı gelecek şekilde arkadaşının elleri üzerine koyar.Elleri altta olan oyuncu sağ, sol ya da her iki elini aniden çekerek arkadaşının elinin üzerine vurmaya çalışır.Vurabilirse, oyuna aynı şekilde devam edilir.Iskalarsa, ellerini üste koyar ve vurma sırası diğer oyuncuya geçer.


3-EŞİN NEYİ DEĞİŞTİRMİŞ
Ebeveyn-çocuk ya da kardeşler eşleşirler. Birbirlerine sırtlarını dönerler ve eşlerden birinden üzerinde değişiklikler yapması istenir. Örneğin; gözlüğünü çıkarma, tokasını farklı yere takma, tişörtünü pantolonun içine sokma çoraplarını çıkarma v.b. Eşler tekrar birbirine döndüklerinde bu değişikliklerin neler olduğunu bulmaları istenir. Oyun diğer eşin değişiklik yapmasıyla devam eder.



4-SIRTIMDA NE YAZIYOR
İsterseniz tüm aile isterseniz sadece iki kişi oyanayabilrsiniz. Bu oyunda bir oyuncu diğerinin sırtına istediği bir şekil çizebilir, kısa bir yazı yazabilir, rakam çizebilir. Sırtına yazı yazılan oyuncudan bunun ne olduğunu tahmin etmesi istenir. Tüm aile oynanıyorsa kulaktan kulağa oyunu gibi her oyuncu sırtına çizilen şekli bir öndeki oyuncunun sırtına çizer. Son oyuncudan ise bir kağıda bu şekli çizmesi istenir ve şeklin doğru olup olmadığı belirlenir.



5- SESSİZ SİNEMA
Sessiz sinema hem küçüklere hem büyüklere uyarlayabileceğiniz oyunlardan biri. Küçüklerle oynuyorsanız ebeveyn liderliğinde yalnızca hayvan, eşya, eylem anlatmalarını isteyebilirsiniz. Daha büyük çocuklarla oynuyorsanız bunlara ek olarak filmler, deyimler, atasözleri de anlatmalarını isteyebilirsiniz. Bunun için oyunun işaret dilini önceden çocuklarla konuşup belirlemekte fayda var. Eş anlamlı, zıt anlamlı, yerli, yabancı v.b. anlatmak için el hareketlerinden yararlanabilirsiniz.



6- ŞÖYLE DERSEM YAP BÖYLE DERSEM YAPMA
Bu oyun hareketlerinizin ve sözlü yönergelerinizin bir  kombinasyonudur. Bol şaşırtmacalı bol eğlenceli oyunlardan biridir. Oyunda amaç siz bir hareket gösterirken “şöyle” dediğinizde çocuğunuzdan hareketi taklit etmesi, “böyle” dediğinizde ise taklit etmemesidir. Oyuna ısınma turlarında yavaş yavaş gösterdiğiniz hareketler gittikçe hızlanarak oyun seviyesi zorlaştırılabilir. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak hız ve hareketlerinizi artırabilirsiniz.



7- AYNA OYUNU
Ebeveyn-çocuk ya da kardeşler karşılıklı durular. Bunlardan birisi ayna olur. Ayna olan oyuncu elleri kollarını ve vücudunu kullanarak hareketler yapar. Bura da önemli olan aynı ayna gibi her şeyin simetrisini gösterebilmektir. Mesela siz sağ elinizi havaya kaldırdığınızda aynada sol el kalkmış gibi görünür. İşte aynanın karşısındaki oyuncu aynanın yaptığı hareketi ters taraftan yapmak zorundadır.  Oyun hareketler çeşitlendirilerek ve ayna olan oyuncu değiştirilerek devam ettirilir.



8-KÖŞE KAPMACA
En az 4 kişi ile oynanır. Ebe diğer oyunculara göre ortada bir yerde durur. Oyuncular ebeye yakalanmadan, birbirleriyle köşeleri sürekli değiştirmeye çalışırlar. Bu değiştirme sırasında ebeye yakalanan oyuncu köşesini kaybeder ve kendisi ebe olur. Oyuncular ebeye yakalanmamak ve ebeyi aldatmak için yer değiştiriyormuş gibi yapabilirler.



9-GECE GÜNDÜZ
Daha çok okul öncesi dönemdeki çocuklarınızın ilgisini çekecek bu oyun hem kavramları öğretmenize hem de çocuğunuzda karar verme becerisinde yardımcı olacaktır. Oyunu herkes biliyor olsa da kısaca açıklamak gerekirse; gece denildiğinde uyuma pozisyonuna gelinir, gündüz denildiğinde kalkılırHer zaman olduğu gibi yönergeleri istenilen hızda vermek ve şaşırtmak serbest.



10-DEVE CÜCE
Tüm aile üyeleri birlikte oynayabilir ya da yalnızca siz çocuğunuza oynatabilirsiniz. Oyunda bir kişi yönerge verir; deve dediğinde herkes ayağa kalkar, cüce dediğinde ise herkes yere çöker. Yönergeler önce yavaş, oyuna alıştıktan sonra ise ard arda ve hızlı şekilde karışık olarak söylenebilir.

Yorumlar