KarantinaÖnerileri 7/ Özbakım Becerilerini Geliştirme


Öz bakım becerileri, çocuğun yemek yeme, giyinme, kişisel temizlik, tuvalet gibi ihtiyaçlarını yetişkin desteği olmadan yapabilme becerilerine verilen addır. Bu beceriler, çocuğun kendi kendine yeterli olmasına yardımcı olduğu gibi daha kaliteli bir yaşam sürmesini de sağlar. Bir çoğumuz iş yerlerimize yetişmek, zamanında okulda olabilmek için yeterince fırsat tanımıyor ve çocukların yerine tüm bu becerileri üstleniyor olabiliriz. Çocukların öz bakım becerilerini gözlemlemek ve  geliştirmek için bir arada olduğumuz bu zamanları değerlendirmek için harika bir fırsatımız var. Montessori eğitiminin günlük yaşam becerileri çalışmaları bu anlamda tam olarak çocuklara uygun materyaller ve sunuyor.  Fermuar, Çıt Çıt, Kurdele Çerçeveleri, El Yıkama, Masa Yıkama, Masa Yüzeyi Süpürme, Ayakkabı Boyama v.b. çalışmalar bunlardan bazıları. 




Kullanılan tüm materyalleri evlerimizde eksiksiz sağlamamız mümkün olmasa da benzer aktivitelere, elimizdeki imkanlar ölçüsünde yer verebiliriz. Evde bizim materyalimiz çocuğunuzun giysileri, ayakkabıları, montu olabilir. Benim tavsiyem önce açma kapama işlemlerini net olarak görebilmesi için  bir masa ya da sehpa üzerine yerleştirmeniz. Daha sonra kendi üzerine giydiği giysileri deneyimleyebilir. Çocuğunuza öncelikle siz model olarak çok yavaş bir şekilde nasıl açıp kapattığınızı gösterin. Ardından  deneyimlemesi için çocuğunuza teklif edin.







İlgisi süresince çalışabilir, farklı giysilerin aksesuarlarını açma kapama çalışmaları yapabilirsiniz. Yetişkinler için çok basit görünse de çocuğunuz yardım almadan bu etkinlikleri yapınca başarı ve özsaygı hislerini tatmış olacak🥳


Yorumlar