Nereden Çıktı Bu Covid-19?

Sevgili Çocuklacocukol ailesi, biz bugünlerde Covid-19'la yani koronavirüsü ile tanıştık😓. (Umarım bu yazıları ne günlerdi ama hepimiz korunmayı hasta olmamayı başardık diye hatırlarız😔Koronavirüs hastalığı (COVID-19), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık. Bu virüs öksürük, ateş ve daha ağır vakalarda zatürre gibi belirtilerle solunum hastalığına (grip gibi) neden oluyor. Ellerimizi sık sık yıkayarak ve yüzümüze dokunmaktan kaçınarak kendinizi koruyabileceğimiz söyleniyor. 

Bu süreçte biz yetişkinler gündemi takip ediyor, uzmanları dinliyor, türlü önlemler alıyoruz. Bir çok ülkede, okullar tatil edildi, alışveriş merkezleri ve bir çok mağaza, ardından da restoran ve kafeler kapandı. Bazı şirketler çalışanlarına evden çalışma olanaklarını getirdi. Yetişkinlerin bile bir çok bilgi kirliliği ile karşı karşıya kaldığı bu dönemde elbette ki çocuklara da durumu açıklamak zorunlu oldu. Bu konu da da Psikolog Çiğdem Doğan Bilgin'in açıklamaları çok içimize sindi ve takipçilerimizle paylaştık. Haydi çocuklarla bu dönemde neler yapabiliriz birlikte bakalım 👇👇👇👇



"Toplumu etkilen olaylardan çocukları hiç bir şey söylemeden korumaya çalışmak daha büyük zarar verebilir. Bu sebeple çocuğunuzla iletişimde kalın. .

🦠 Çocuğunuza açık olun.
Virüsün ne olduğunu kısa ve öz biçimde konuşun. Çocuğunuzun istediği soruları sorabileceğini vurgulayın.
.
🦠Önlem maddelerini vurgulayın.
Bu ve bunun gibi virüslerin tamamında yapılacaklar aslında aynıdır. Sadece bu virüse vurgu yapmadan genel olarak el yıkamak, fiziksel temas konusunda tedbirli olmak, beslenmek, ellerini yüzüne götürmemek gibi önemleri açıklayın.
.
🦠Sorulardan kaçınmayın.
Soru sormak çocuğun yaşadığı ya da yaşamaktan kaygı duyduğu belirsizliği azaltacağı için stres seviyesini azaltır. O yüzden sorular karşısında net cevaplarınız olsun. Şayet bilmiyorsanız “araştırıp sana söyleyeyim” diyebilirsiniz.
.
🦠7 yaşından küçük çocuklarınızı her türlü medyadan uzak tutun.
Bu çocuklar henüz böyle toplumsal olayların oluşturacağı etkiyi tahlil etmekte zorlanırlar. O sebeple herhangi bir yerden duymadığı ve sizi etkilemediği sürece detaylardan kaçının.
.
🦠Sessiz ve gizli konuşmalardan kaçının.
Çocuğunuz duymasın diye kaçamak konuşmalar yapmayın. Bu durum onu daha çok kaygılandıracaktır.
.
🦠Gerçekçi olun.
“Bizim başımıza gelmez” gibi ifadeler yerine “Bitanem bununla baş etme yöntemleri var. Onları değerlendirelim.” diyebilirsiniz.
.
🦠Riskli gruplardan bahsedin.
Yaş grubu olarak risk altında olmadıklarını bilmek onlara iyi gelebilir. İleri yaştakilerin kendine daha çok bakmaları gerektiğini söylemekten kaçınmanıza gerek yok.
.
🦠Görsel araçlar kullanın.
Öncesinde sizin izlediğiniz virüsü ve korunma yollarını anlatan kaygı uyandırmayacak videolar izleyebilirsiniz. Çocuklar görsellikle daha etki altında kalırlar. Bu yüzden videolar işe yarayabilir.
.
Son olarak çocuğunuzda zaten öncesinde var olan bir kaygı ya da korku tetiklenebilir. Kaybetme korkusu, hastalık kaygıları, ölüm korkusu gibi. Bu durumlarda lütfen destek alın.

Yorumlar