Lego Aşkına

Her yastan talibi çok olan Danimarka icadı bu oyuncak hepimizin vazgeçilmezi. Lego adı Leg ve Godt kelimlerinin birleşiminden oluşuyormuş, anlamı ise iyi oyna demekmiş.  Ben yeni öğrendim ama inanın hiç şaşırmadım. Nasıl da ismine uygun bir oyuncak. Çocuğunuzun yaşı büyüdükçe parçaların küçüleceğini ve ortada kalan legolara bastığınızda çekeceğiniz acıyı saymazsak tabi. 😕

Ee her güzelin bir kusuru olacak ama değil mi? Faydalarını düşününce biz ebeveynler ve eğitimciler tabi ki görmezden geliyoruz bu durumu. Neden bu kadar seviyoruz peki kendilerini? Haydi beraber bakalım faydalarına ne dersiniz?

  • Bir kere bebeklerinizle bile oynayabileceğiniz versiyonları mevcut.(6. aydan itibaren). Bebeğinizin canlı renkleri ile ilgisini çekebileceği ilk eğitici oyuncağı olabilir. 

  • Renklere ilgisi devam etse de yaşı büyüyen çocuğunuzun dikkat süresi artacak, takma çıkarma gibi motor becerileri pekiştirebileceği oyuncakları etrafında daha çok aramaya başlayacaktır. Yine imdadımıza legolar yetişti yani. 

  • Üç yaş civarında tırtıklı legoları da koleksiyonunuza ekleyerek oyunlarınızı çeşitlendirmeye devam edebilirsiniz. 

  • Oyuncak demek haksızlık olacak legoya çünkü oynadıkça öz güven aşılayan aklımıza gelen ilk oyuncaklardan olabilir kendisi. 

  • Çocukların hayal gücünü, yaratıcılıklarını geliştirmesi de cabası.

  • Legoların çocukların özellikle okul yaşamında daha başarılı olmasını sağladığı da görüşler arasında. Çünkü dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaşayan çocukların Legolar sayesinde bu problemlerini aştıkları düşünülüyor.

  • Kas gelişimini de olumlu yönde etkilediğini söylemeden geçmeyelim. Legolar özellikle, el göz koordinasyonunun gelişimi açısından çok önemli.

  • Çocukların, soyut ve somut kavram ilişkisinin de, legolar sayesinde güçlendiğini söylemek mümkün. Nasıl oluyor peki bu? Çocuk zihninde oluşturduğu soyut düşünceyi legolarla somutlaştırıyor. Hayal gücünün gerçek dünyada ifade edilmiş hali yani😊 

  • Özellikle daha büyük yaşlar için alacağınız legolar çocuklara sınırsız yaratıcılık ve üretme imkanı sunuyor. Oyuncak seçimimizde olabildiğince yapılandırılmamış, açık uçlu olanları seçiyoruz. Modelleri oluşturduğumuz lego türleri bu anlamda negatif bir izlenim veriyor gibi  görünse de bu modelleri oluşturmak için yönergeleri takip etmek çocukların mantık yürütme ve problem çözme yeteneklerinin gelişmesini sağlıyor.  

  • Bu kadar sevdiğimiz Legonun Gouda ve Amsterdam (Hollanda) mağazasını da görünce hayranlığımız bir kat daha arttı. Lego mağazalarını dünyanın bir çok ülkesinde  görmeniz mümkün. İşte bizim gezilerimizden kalanlar :)





















Yorumlar