Empati

Birazdan anlatacağım etkinliğin resmi yok. Çünkü henüz uygulamadım. Az önce aklıma geldi. :)

Engelliler Haftası için çocuklarımıza empati uyandıracak birkaç basit uygulama var aklımda. Birincisiyle başlayalım;
Kumaş cırtların pürüzlü tarafı ile gelişi güzel şekiller ya da ilköğretim öğrenci için bazı kelimeler oluşturup bir kağıda yapıştıralım. Daha sonra çocuklardan gözlerini kapatarak bu nesnelerin ya da kelimenin ne olduğunu bulmasını isteyelim. (Çok basit örnekler seçmeyelim. ) Bunu bulmaya çalışırken kendisini nasıl hissettiğini, gözlerini açtığında mı yoksa dokunarak mı daha iyi algıladığını soralım. Dokunma duyusunun gözleri görmeyen bireyler için önemine değinelim.
Bu çalışmayı dokunma duyusu ile algılayabileceğimiz başka malzemelerle de yapmak mümkün. Örneğin nesne veya kelimeleri mercimek taneleri ile oluşturabiliriz.  Braille alfabesini onlara tanıtalım. 


Bir diğer etkinlik, bir bireyin duygularını ifade ederken sese ne kadar çok ihtiyacı olduğunun altını çizmekle gerçekleştirilebilir. Birkaç durum kartı yazarak onlardan bu duyguları sözsüz ifade etmelerini isteyelim, etkinlik sonrasında aynı durumu sözlü ifade etmesini isteyerek karşılaştırma ortamı sağlayalım. Yazacağımız her kartta duyguların çok yoğun olduğu durumların olmasına dikkat edelim.

İşaret dilini onlara tanıtalım, ilköğretim öğrencileri için işaret diline bakarak kendilerini ifade etmelerini isteyelim.Sadece kendi isimlerini bile işaret dili ile ifade etmek zor bir şey. Bunu hissetmelerini sağlayalım.



Elimiz, kolumuz olmasaydı? Ya ayağımız,bacağımız? Bunu hissetmeleri için yerdeki bir nesneyi almalarını isteyelim. Ama birkaç uzvumuz olmadan! Acaba bedensel engeli olan bireyler bu durumda ne yapıyorlar? İki eli olmayan ya da iki ayağı... Bu durumu canlandırmalarını isteyelim. Yine neler hissettiklerini soralım.


Çocuklarımız bütün bu zorluklara karşı empati kurmalarını sağlayalım. Yönelteceğiniz sorular, söyleyeceğiniz sözler size kalmış değerli meslektaşlarım..


Etkinliğin sonunda engelli bireylere nasıl davranılması gerektiği hakkında konuşmayı da unutmayalım.
Yardım etmeden önce yardım isteyip istemediğini sorun. İstek olmadan yardım etmeye kalkmayın. Kendinize göre yardım etmeye kalkmayın. Engelli kişinin sizi yönlendirmesine fırsat verin.Diğer insanlarla nasıl konuşuyorsanız, onlarla da öyle konuşun. Acıyarak yaklaşmayın. (Bu kısım alıntıdır.)






Yorumlar