Çocuklarda Kahvaltının Önemi

 Kahvaltı hazırlamak bazen biz büyüklere zor geliyor ya da hayat telaşından vakit bulamıyoruz. Ama hayatımız olan çocuklarımızın sağlığı ve gelişimi için kahvaltının öneminin büyük olduğunu unutmayalım. İsterseniz bu konuyu uzmanından öğrenelim.


*Çocuklar hızlı bir büyüme ve gelişme sürecinde olduklarından yeterli ve dengeli beslenmeyle desteklenmelidirler.
*Bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için her sabah karbonhidrat ve protein kaynaklarından zengin bir kahvaltı yapmaları gerekmektedir.
*Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukların kilolarını korudukları, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri seviyelerinin olduğu bilinmektedir.
*Düzenli kahvalti yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemektedir.
*Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre çocukların okula kahvaltı yaparak gitmeleri derslerdeki konsantrasyonlarında artışa, daha iyi okuma yeteneğine, ders notlarında artışa, arkadaşları ile daha iyi ilişkilerinde bulunmalarına neden olduğu belirtilmiştir.
Çalışmalar yine gösteriyor ki düzenli olarak enerji kaynağı olan karbonhidrat ve hücrelerin yapı taşı olan protein içeren kahvaltı tüketen çocuklar, kahvaltıları şekerli yiyecekler yada yağlı poğaça, kek olan çocuklara göre derslerinde daha iyi performans göstermektedir.
*Bunun yanı sıra kahvaltı seçeneği, posa (liften) dan zengin olan gevrek ve beraberinde süt tüketen çocuklarda kilonun korunması daha fazla gözlenmiştir.
Çocuklar neden kahvaltı yapmak istemezler?
*Sabahleyin ailenin işe yetişme kaygısı, zaman problemi, kendilerini aç hissetmemeleri, midelerinin bulanması, çocukların servis zamanının gelmesi kahvaltının atlanma nedenlerinden. Ama kahvaltı etmek asla poğaça, kek, kruvasan yemek değildir. Çocuğunuza hazırlayacağınız daha hızlı ve besleyici bir çok kahvaltı seçeneği bulunmaktadır. Bunlar neler olabilir;
*1 kase müsli + 1 su bardağı süt
*Yağsız peynirli tost + 1 su bardağı süt
*1 porsiyon meyvalı yoğurt
*1 porsiyon meyva + 1 su bardağı süt

Her zamanda kahvaltı etmelerini sağlamak o kadar da kolay olmayabilir. Bu alışkanlık edinilebilir, bu nedenle birazcık zorlamanız, yaptığı zaman onun açısından ne gibi iyi etkilerinin olacağını belirtmeniz gerekecektir. Eğer evde kahvaltı hazırlayamıyorsanız veya kahvaltı yapmayı red ediyorsa en azından okulda veya serviste yiyebileceği yiyecekler hazırlayın.
Bilinmesi gereken çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişiminde kahvaltının önemi büyüktür.
Dyt.Özlem Sert



Yorumlar